API Måndag – Trafikverket, SJ, Bredbandskollen och E-delegationen

Risken är stor att företag och myndigheter oavsiktligt släpper ett API. Ett sätt data kan komma ut är genom någon skrapar data från en sida på webben och använder den direkt, eller skapar ett API för andra att använda. Andra sätt är att en webbsida eller en mobilapp använder ett internt API som sedan börjar användas av andra, även om det inte var planerat. I dagens API måndag har jag med inte mindre än tre sådana exempel – Trafikverket, SJ och Bredbanskollen. Hur oplanerade dessa APIer är och vad organisationerna som “släppt” dem tycker vet jag inte exakt, men vad jag vet är att vi nu har 3 nya svenska APIer att använda.

Vill du inte missa nästa veckas oplanerade svenska APIer eller API nyheter i allmänhet så följ mig på twitter och prenumerera på nyheter från mashup.se. Nu äntligen dags för veckans API nyheter….

Trafikverkets API

Trafikverket kom i veckan ut med en ny del av sin webbsajt och några timmar sedan så dokumenterade Erik Pettersson (som ligger bakom tågtider.net det API som används för att söka tidtabeller för tåg och stationer. Detta API användes av Trafikverkets sajt via javascript, vilket gör att det är rätt enkelt att få fram exakt vad APIet gör. Via detta API så kan man få fram alla tågstationer, tidtabeller, de meddelanden som visas på informationstavlorna på stationerna och information om planerade och pågående avvikelse i tågtrafiken.

Mycket av detta är information som Erik redan tidigare har visat på tågtider.net, men då har han fått fram den informationen genom att ständigt skrapa Trafikverkets hemsida. Nu finns det ett API som vi alla kan använda, iaf så länge som Trafikverket inte stänger ner tjänsten. Förhoppningsvis så innebär detta att Trafikverket istället själva dokumenterar APIet och driver det vidare som ett öppet API, det är ju bara bra för tågresandet om denna data kommer ut.

SJs API och läckage av privat data

I veckan så kom SJ ut med en Android och en iPhone app där man kan se ankommande eller avgående tåg från olika stationer och bevaka förseningar på ett speciellt tåg. Datatrafiken mellan appen och SJs servrar är helt öppen och oskyddad, så det tog inte Erik Pettersson (ja, samma Erik som ovan, han är en svensk API hjälte och antagligen rätt irriterande för trafikföretagen) många timmar att dokumentera det APIet. Med detta API kan man söka efter stationer, tidtabeller, hitta positioner för ett tåg och skapa bevakningar.

Tyvärr så delar SJs API med sig av personlig information. Via metoderna som hanterar bevakningar så kunde man få reda på andra användares UUID (unik idnummer som varje iPhone har), dessutom kunde man lägga till/ta bort bevakningar på andra användare. Inte helt lyckat med andra ord. När detta först kom fram så hävdade SJ att inget var fel, men efter att ha blivit motbevisade så har de lovat att det ska åtgärdas. Efter diverse skriverier i Mobil Business, DN mfl så har SJ nu täckt till denna säkerhetslucka.

Bredbanskollen API

bredbanskollen.se så kan man mäta hur bra uppkopplingshastighet man har. Man kan även se statistik för hur bra olika leverantörer erbjuder, men det finns inget officiellt API för denna information. Det har inte hindrat Fredrik Wendt att dokumenterat APIet till Bredbandskollen så att man kan få fram deras statistik, per ISP och per region i landet.

E-Delegrationens tjänstekatalog

I E-Delegationens nationella tjänstekatalog så dokumenteras de APIer som myndigheter tillhandahåller. De flesta tjänster kanske inte är renodlade APIer utan snarare olika filformat så man kan hämta (Excel är populärt). Där finns många intressanta tjänster och fler läggs till löpande, så det är väl värt att hålla ett öga på denna katalog.

Veckans Facebook

Facebook ändrar så mycket så snabbt med sina APIer att jag kanske borde starta en ny serie blogginlägg endast för dem (“Facebook API” tisdag kanske). Denna vecka har de annonserat att de lägger ner FBML vid årskiftet. FaceBook Markup Language var min första introduktion till deras APIer, så det är lite sorgligt, även om det är på tiden att de rensar upp lite.