API Måndag – Riksantikvarieämbetet, API Commons, BitTorrent Sync

Det är mycket som händer i API-världen just nu så denna vecka skriver jag om fantastiska Riksantivkarieämbetet, intressanta API Commons, nytt från BitTorrent och Google Glass, att Skype ändrar sig (fast bara lite) och en hel massa intressanta API-events. För ännu mer om APIer så följ @andreaskrohn på Twitter och kom definitivt på API-spåret på Internetdagarna!

Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet är en av de ledande svenska myndigheterna vad gäller öppna data. De har sedan tidigare släppt källkoden för androidappen Kringla fri, så att man kan använda den koden som grund för nya appar eller bara som ett kodexempel. Nu släpper de även javakoden till K-samsök. Alla kodexempel finns listade på denna sida.

Helt rätt av Riksantivkarieämbetet! De vet att målet är inte att få så många användare som möjligt till sina egna webbsajter utan att få att göra kulturarvsdata så tillgängligt som möjligt så att alla svenskar tar del av den. Lysande exempel på vad alla myndigheter bör göra. Sluta håll på skattefinansierad källkod!

API Commons

API Commons är en ny tjänst av 3Scale och API Evangelist som gör det lätt att dela med sig av sina API Specifikationer. Det finns många sätt att beskriva ett API, tex RAML, Swagger och API Blueprint och på API Commons kan man dela med sig av sina API-specifikationer med en Creative Commons licens så att andra kan använda dem. En riktigt bra tjänst som det är väl värt att hålla ögonen på, även om det inte finns så många APIer listade där än.

BitTorrent Sync API

BitTorrent Sync är ett sätt att använda BitTorrent för att automatiskt synkronisera filer mellan olika maskiner, dvs precis som dropbox förutom att filerna endast finns på dina egna datorer. Nu har de kommit med ett API som gör det möjligt för utvecklare att använda BitTorrent Sync som backend i sina egna applikationer. Själv hoppas jag att detta (eller någon liknande lösning) blir lika integrerat i alla appar som dropbox är, det skulle vara trevligt att inte behöva lagra all data i datacenter utan på mina egna devices.

Skypes ändrade API-planer

Förra veckan skrev jag om att Microsoft tänkte stänga av Skypes Desktop API och att många utvecklare var upprörda över detta. Tydligen blev klagomålen för mycket och Microsoft har nu modifierat sina planer och endast delar av Desktop APIet ska stängas. Den funktionalitet som försvinner från APIet är chat, det som finns kvar är inspelning av samtal och kompatibilitet med viss hårdvara (headsets etc). Ännu inga nyheter om ett eventuellt nytt API som kan ersätta det gamla.

Google Glass SDK

Alla ni mashupläsare med Google Glass (finns det några sådana?) kanske redan har experimenterat med att göra Glassware (= Google Glass apps) med Googles Mirror REST API. För att kunna göra ännu mer användbara applikationer så kommer Google snart att släppa Google Glass Native Development Kit, dvs ett Androidbibliotek för att utveckla Glassware. Själv har jag dumma glassögon utan det mest rudimentära API (men med antireflexbehandling, så det är ju alltid något).

Events

Förra veckan så var jag (tillsammans med Travis Spencer och Hampus Brynolf) på Øredev i Malmö och snackade om risker och möjligheter med öppna APIer. Var ni inte på plats så finns videon redan tillgänglig.

Vill ni gå på events och lära er mer om APIer så finns det en hel del intressanta events under de närmsta veckorna:

  • Nordic APIs for Business är en heldag på Internetdagarna i Stockholm 26 november. Den handlar om hur APIer kan användas för att tjäna pengar och hur de kan användas i marknadsföring. Vi är stolta över att ha med folk från Deportivo, Posten, Bisnode, Fyndiq, 3Scale, Twilio, SOA Software och många andra. Själv kommer jag bla att presentera den öppna API-licensen för företag. Det är en dag om APIer ur ett rent icke-tekniskt perspektiv, vilket kan vara nog så nyttigt. Använd koden IND13 när ni köper biljetter så sparar ni 20% på priset.
  • Maximera nyttan med öppna data är ett fukostseminarie som mitt företag Dopter gör tillsammans med Sogeti den 27e november i Stockholm. Funderar du på att börja med öppna data så är det ett perfekt tillfälle att lära sig mer över morgonkaffet.
  • Location Day i Malmö 6e december är en heldag om geolocation och allt som hör därtill. Arrangerat av Petter Palander och med presentationer av väldigt många fantastiska människor (plus lilla mig). Rekommenderas varmt!

Ännu fler events finns i eventkalendern och fattas det något där så skicka ett mail till andreas@dopter.se så lägger jag till det.