API Måndag – Google I/O, Göteborg och kulturarv

Då det inte blev något API måndag inlägg förra veckan (var pappaledig med min nyfödda son) så blir det dubbel dos denna vecka. Det blir alltså en hel massa API nyheter, så det är väl bara att sätta igång….

API nyheter från Google I/O

I veckan som gått så har Google haft sin årliga I/O konferans i San Fransisco, och som vanligt så har de kommit med en massa nyheter. Intressantaste API nyheten är deras nya Google APIs Discovery Service, ett API för att hitta och få information om Googles alla APIer. Google har redan använt detta API internt ett tag, bla för att bygga API Explorer, men nu är det tillgängligt för alla som vill veta mer om Googles APIer. Annat smått och gott från Google I/O…

  • Preciction API är nu tillgängligt för alla och envar. Ford planerar att använda detta API för att optimera bränsleförbrukningen på vissa hybridbilar genom att lista ut förarens troliga destination.
  • Via Googles nya Books API så kan man söka metadata, omslagsbilder etc för över 15 miljoner böcker
  • Google Places API är nu tillgängligt för alla. Dessutom har de lagt till lite ny funktionalitet, bla en autocomplete service som förutser var användaren söker efter medans användaren skriver in sin sökning.
  • Efter många om och men så har Google äntligen lagt till ett API till Google Tasks, deras tjänst för att hantera att göra listor
  • Page Speed Online, Googles nya verktyg för att mäta hur snabb en webbsida är, har nu ett API. Perfekt om man vill ta med laddningstider på sidor i ett internet verktyg!

Videos och presentationer från Google I/O hittar ni på Googles kodblogg.

Som om inte det var nog så har Google även ett odokumenterat väder API, testa tex http://www.google.com/ig/api?weather=Helsingborg. Ingen API nyckel krävs och eftersom det är odokumenterat så rekommenderar jag inte att det används i produktion (ta en titt på yr.no istället).

Hitta cyklar i Göteborg

Trafikkontoret i Göteborg har släppt ytterligare ett par APIer. StyrOchStall för att hitta lediga cyklar i Göteborgs lånecykelsystem och CykelService för att hitta information om stadens cykelserviceställen. Bra gjort Göteborg, hoppas alla andra svenska städer blir inspirerade!

Diffbots web scraping API

Diffbot är en tjänst som samlar ihop artiklar från dina favoritsidor och presenterar dem i en “personal news dashboard”. Inte särskilt intressant tycker jag, deras nya API är däremot ett av de coolaste APIerna jag har sett på länge. Via deras Follow API så kan man spåra de senaste ändringarna på en webbsida (oavsett om sidan har ett RSS flöde eller inte). Vill du ha ett RSS flöde eller ett email när en sida uppdateras så kan man använda deras FeedBeater service och vill du bara hämta ut en artikel från en sida så är deras Article API en lösning på detta. Smart web scraping via REST helt enkelt.

API för fotoeffekter

Bildredigeringssajten Aviary har lanserat ett Effects API. Detta API ger tillgång till bildregiringsverktyg som att skala om en bild etc och till en massa intressanta effekter (tänk Instagram eller nästan vilken fotoapp som helst för iPhone eller Android). Just nu är APIet i beta och gratis, men i framtiden kommer Aviary att ta betalt. Enligt Aviary valde de att släppa ett API istället för att konkurrera med populära fotoapplikationer direkt, de använder alltså APIet som ett sätt att smyga sig på konkurrenterna. Det ska bli intressant att se om det funkar.

Podio API

Podio, ett danskt verktyg för att hantera projekt (tänk Basecamp fast modernt), har öppnat sitt API. De har gott om API bibliotek för olika programmeringsspråk och rätt bra dokumentation så det är bara att sätta igång och hacka. Det går att bygga både fristående applikationer och applikationer som kan användas direkt på podio.com, dvs mer som widgets.

Hackathon för kulturarvet

Riksantikvarieämbetet och Europeana arrangerar ett hackathon med kulturarvsdata i Livrustkammaren på Stockholms slott 9e juni. Temat är “kultur – öppenhet – demokrati – tillväxt”. Själv kan jag tyvärr inte delta, men om du är i Stockholm i början av juni och intreserad av vad man kan göra med APIer och kulturarvsdata så kan det vara värt att besöka slottet.

Det var en hel del det, men långt ifrån alla API nyheter som du får om du följer mig på Twitter. Då är det bara en vecka kvar till nästa API måndag, visst är livet som utvecklare bra!