API Måndag – Google+ API, Trafiklab, SJ API

Det har varit en riktigt bra nyhetsvecka för oss som älskar APIer, Google Plus har fått ett API och rese-API portalen Trafiklab har lanserats. Men det räcker inte, det finns mycket mer att snacka om. Följ mig på Twitter för att inte missa några API nyheter.

Google+ API

Ett socialt nätverk utan ett API är som en arbetsdag utan kaffe, dvs det funkar men blir aldrig riktigt produktivt. Nu äntligen har Google+ ett API, även om det är rätt begränsat. Man kan endast läsa data om användare och deras aktiviteter, och det är endast publik information som är tillgänglig via APIet. Google är tydliga med att detta bara är det första steget och att mycket mer kommer snart. Som de flesta andra Google APIer så är Google+ APIet lätt att använda – REST, JSON, OAuth 2 är det som gäller, och det finns en hel massa programmeringsbibliotek.

Det jag har saknat mest med Google+ är att kunna dela med mig av länkar på Google+ ifrån min RSS app. Men eftersom APIet nu bara är för att läsa data så får jag nog vänta på den funktionaliteten ett tag till…

Trafiklab

För exakt en vecka sedan så lanserades äntligen Trafiklab.se, en portal för svenska rese APIer. Använd SLs och Samtrafikens APIer för reseplanering, störningsinformation, hållplatspositioner mm direkt från trafiklab.se. Själv tycker jag att detta är ett fantastiskt initiativ som kan göra existerande svenska APIer mycket mer lättillgängliga för utvecklare, men jag är inte precis neutral i frågan eftersom jag har jobbat hårt på projektet tillsammans med Deportivo och Kollegorna.

SJ Internet Ombord API

Erik Pettersson som ligger bakom Tågtider APIet hittade ett okänt SJ API i veckan (jag har i alla fall inte hört talats om det tidigare). SJ Internet Ombord har ett API där man bla kan ta reda på tågets position. Informationen verkar endast användas för att visa tågets position på en karta och positionen skickas inte vidare till Trafikverket eller någon annan. Det är ett rätt begränsat API eftersom det endast funkar om man sitter på tåget, men med lite crowd sourcing så kan detta API användas till riktigt intressanta lösningar.

Facebook och Heroku

Det är nu ännu lättare att skriva Facebook appar, eller i alla fall att produktionssätta apparna. Genom ett partnerskap med Heroku så kan man hosta sin app på den smarta molntjänsten Heroku och administrera appen inifrån Facebooks Dev App. Heroku stödjer PHP, node.js, Python och Ruby appar, så det finns något för de flesta. Heroku är en fantastisk hostinglösning som gör det väldigt lätt att publicera sina appar, tyvärr blir det snabbt rätt dyrt om man behöver mer resurser än vad man gratis kan använda.

Foursquare Push API

Foursquare har nu ett par Push API som gör det möjligt för utvecklare att automatiskt få veta när användare checkar in eller när någon checkar in på en venue. Man registrerar en URL hos Foursquare och sedan så skickar de en POST till en URLen när något händer.