API Måndag – Arbetsförmedlingen, 118100, musik från EMI

Stora svenska nyheter denna vecka, personsökning från 118100 och platsannonser från Arbetsförmedlingen samt nya möjligheter att skriva musikappar. Detta och många andra API-nyheter har jag twittrat om i veckan som gått, så följ @andreaskrohn på Twitter för att inte missa någonting. Följ också hashtaggen #apise på Twitter för svenskt API snack.

Arbetsförmedlingens API

Med Arbetsförmedlingens nya API så kan man hämta ut platsannonser från platsbanken. Det går att söka efter annonser baserat på län, kommun, yrke samt fritext. Dessutom så kan man hämta ut information om alla landets arbetsförmedlingar, som tex öppettider och telefonnummer.

I februari så var jag, Peter Krantz och Ted Valentin inbjudna till en workshop hos Arbetsförmedlingen för att snacka om det API de utvecklade. Det är kul att se att det blev ett bra API i slutändan och jag hoppas att många kommer att använda APIet istället för som tidigare skrapa platsbankens sajt.

118100 API

Tidigare har jag nämnt Eniros API där man kan söka efter företagsinfo och där man kunde söka efter information om privatpersoner. Efter bara några dagar så tog Eniro bort möjligheten att söka efter privatpersoner pga avtalsproblem (vad det nu betyder). Som tur är så har inte Eniro monopol och 118100 har nu ett API där man just kan söka på privatpersoner. 118100 kallar sitt nuvarande API ett “första lilla provskott” och lovar att mer kommer, och det låter ju lovande!

Tack Jonas Lejon för tipsen om 118100 APIet och Arbetsförmedlingen. Om ni har några tips om nya svenska APIer så hör gärna av er via andreas@dopter.se eller @andreaskrohn.

Bygg appar för EMIs artister

EMI och The Echo Nest har gjort det möjligt för vem som helst att bygga appar för EMIs artister. Dessa appar har tillgång till musik, videos och information om sånger och artister. Av EMI godkända appar säljs och utvecklaren för 40% av nettoinkomsten, resten går till att betala för musikrättigheter etc. Ett fantastiskt bra initiativ av EMI och något som alla andra musikbolag (och TV/film-bolag för den delen) bör ta efter. Alla utvecklare med musikintresse bör ta en seriös titt på vad man kan göra med denna lösning!

Twitter förenklar för OAuthanvändare

Att implementera OAuth kan vara frustrerande, ett litet fel någonstans så funkar ingenting och det kan vara svårt att hitta felet. Nu är det lite lättare att implementera OAuthlösningar mot Twitter med deras nya OAuth tool. Med det verktyget så kan man generera OAuthsignaturer för ett givet Twitter API anrop och på så sätt jämföra med vad ens egen kod genererar. De har också förbättrat dokumentationen runt OAuth, vilket inte var en dag för sent.