API Måndag – 46elks, Zypr och Trafiklab

Då var det måndag och då är det ju givetvis dags för en ny samling med API-nyheter. Innan vi kommer till nyheterna så skulle jag vilja tacka alla på DrupalCamp Stockholm som jag besökte i lördags, det var ett riktigt bra event! Själv presenterade jag 20 APIer på 20 minuter och det blev riktigt lyckat. Nu över till nyheterna…

Priser från 46elks

Med 46elks API så kan man ta emot och skicka SMS samt koppla vidare röstsamtal (läs mer om 46elks SMS API i ett av mina tidigare inlägg). Tidigare har 46elks tjänster varit gratis eftersom de ha varit i alpha, men nu har de börjat ta betalt. Priserna är rimliga, 35 öre/SMS, 79 öre/min för ett samtal och 9 kr/mån för ett telefonnummer (det krävs ett speciellt nummer för att kunna använda APIet).

Zypr – nästan som Siri men med ett öppet API

Apples HAL-liknande röststyrning Siri är ju trevligt, men ännu finns inget API som gör det möjligt för utvecklare att använda Siri för sina egna appar. Ett alternativ är Zypr från Pioneer. Där kopplas tjänster från Amazon, Google, Twitter och många andra ihop med röststyrning och ett gemensamt API. Bygg alltså in smart röststyrning i dina egna appar. Än verkar det vara engelska som gäller och många av de integrerade tjänsterna är inte så stora i Sverige, men det är i alla fall en intressant tjänst.

Guldmobil till Trafiklab

Trafiklab har vunnit en Guldmobil som årets offentliga mobila tjänst, priset delas ut av tidningen Mobil. Motivationen är “för att ha drivit ett unikt initiativ inom öppen data och satt en ny standard för hur kollektiv information kan användas och berikas.”. Trevligt att Trafiklab och offentliga APIer belönas, tack till Mobil från mig, Samtrafiken, Deportivo, Kollegorna och alla andra som har jobbat hårt med Trafiklab!

Googles OAuth 2.0 Playground

I förra veckans API måndag nämnde jag Twitters OAuth Tool som gör det lättare att testa sin egen OAuth implementation. Google vill inte vara sämre och har nu kommit ut med OAuth 2.0 Playground där man kan testa hur OAuth 2.0 funkar för olika Google APIer.

Det var allt för denna vecka. Vill du ha fler API-nyheter och API-tips hela veckan lång så följ mig (@andreaskrohn) på Twitter.