Ansök om pengar från VINNOVA för att öppna datakällor

Inom området öppen innovation så har VINNOVA gjort en utlysning om öppna datakällor. Det betyder att de har totalt 4 miljoner kronor att dela ut till projekt som innebär att det skapas fler öppna datakällor i Sverige.

Sista ansökningsdagen är 21/5, så ni har några veckor på er att söka pengarna. Själv kommer jag nog att vara delaktig i ett par ansökningar. För att få veta mer så har jag pratat med Erik Borälv som är handäggare på VINNOVA och kontaktperson för utlysningen om öppen data.

Vad är målet med utlysningen?

Målet är att få igång aktiviteten i Sverige vad gäller öppna datakällor, speciellt med att öppna fler datakällor. Jämfört med många andra länder så ligger Sverige inte i topp inom detta område och VINNOVA hoppas kunna bidgra till att detta förändras. Utlysningen ska hjälpa till med att fler datakällor skapas, att det skapas goda inspirerande exempel på öppna datakällor och att fler får veta hur man går tillväga för att öppna upp en datakälla.

Vilken typ av projekt hoppas du på?

Förhoppningvis så kommer utlysningen att ge pengar till en bred portfölj av projekt som möjligt. Allt ifrån små snabba hack till stora open source moduler. Helst ska projekten också sträcka sig över många branscher och vi ser gärna projekt från alla från studenter till stora företag.

Varför kommer utlysningen just nu?

Det händer extremt mycket på området öppen data just nu och det är mycket snack om möjligheterna med öppen data. Vi vill stimulera processen genom att göra det lättare att komma igång och genom att tydligt visa på möjligheterna. Det är dags att gå från prat till handling och få igång lite praktisk aktivitet.

Finns det någon skillnad på hur ansökningar om att öppna företagsdata och myndighetsdata hanteras?

Nej, det är ingen skillnad. Det viktiga är vilket värde projektet bidrar med till ökad innovation i Sverige. Användarlicens och eventuellt pris för datan spelar alltså roll. Gratis data och en generös licens är alltså ett plus men inte ett absolut måste.

Hur går man tillväga för att ansöka?

Ansöka gör man genom att fylla i ett formulär som också ger hjälp med vilken information som krävs. Har ni några frågor om utlysningen eller hur man ansöker så hör av er till utlysningens handläggare Erik Borälv och Alexander Nilsson (kontaktinformation här.

Ta chansen

Tack Erik för alla svar. Jag hoppas det innebär ännu fler ansökningar. Nu har ni chansen att få era drömprojekt finansierade, ta den chansen! Behöver ni bolla ideer om era projekt så hjälper jag gärna till med feedback antingen via kommentarerna på detta inlägg eller via Twitter.