Betaversioner av skolans läroböcker

Efter en lång flygning över Atlanten sitter jag nu på Chicagos flygplats och väntar på nästa flyg. Jag borde har sovit gott mellan Köpenhamn och Chicago (speciellt som jag var på en bröllopsfest igår) men det blev ingen sömn alls. Istället så såg jag “The Da Vinci Code” och läste “Agile Web Development with Rails”, och boken om Rails vinner på alla fronter mot Da Vinci koden. Det är inte bara Tom Hanks långsökta tydande av den kristna versionen av rövarspråket som var tråkig, utan det är boken som är jäkligt bra. Visst jag är en nerd (det argumenterar jag inte emot), men “Agile Web Development with Rails” är på ett sätt intressant för alla. Kanske inte själva innehållet, men sättet den kom till (och för alla som tycker att jag är hemskt efter min tid så vet jag att boken är nästan ett år gammal och att upplaga 2 är på gång).

Boken beta testades precis som vilken mjukvara som helst. Den som är intresserad kan vara med och beta testa upplaga 2 just nu. Vad man gör är att man köper en ofärdig PDF version av boken, som man kan uppdatera varje dag med det som författarna har ändrat/laggt till. Det gör att de som är mest intresserade av ämnet läser boken tidigt och kan komma med input och kritik långt innan något trycks. Så när det väl är dags att starta pressarna så har innehållet i boken redan förbättrats många gånger om, så upplaga 1 är väl samma som upplaga 37 (eller nått sånt) för någon annan mer traditionell bok. För upplaga 1 fick författarna 6MB med kommentarer på beta versionen. Det är en hel del det.

Varför inte göra samma sak med alla skolans läroböcker? Ge ut dem i ständig beta version och tryck den upplaga som behövs för nästa läsår varje sommar. Låt alla lärare, elever, föräldrar och besserwissrar kommentera, förbättra och disskutera. Dra nytta av gymnasieelevernas specialarbete och låt dem bli en del av läroböckerna för högstadiet. Om många elever har problem att förstå ett kapitel i en lärobok så kan läraren som använder den läroboken förbättra kapitlet. Då kan läroböckerna bli ett levande dokument som ständigt förbättras och hålls aktuellt. Speciellt om man med tiden går ifrån tryckta böcker helt och hållet och kanske bara har tillgång via internet och via utskrivna kapitel på speciellt intressanta delar. Skoldatanätet + Wikipedia + Betatestande etc etc.

Visserligen lider jag av jetlag och min hjärna kanske inte är på topp, men det är inte en helt kass idé tycker jag.