The Guardian Open Platform – journalism via API

Den Brittiska tidningen The Guardian har lanserat sin Open Platform (än så länge i beta) – en samling APIer som låter andra använda sig av den information som Guaridan producerar och samlar på sig. Deras mål med Open Platform är…

The Open Platform aims to make the Guardian a useful resource to partners all around the globe who want to leverage the value the Guardian can bring to their business.

Det finns 3 huvudsakliga delar av Open Platform:

  • Med Content API så kan man hämta artikel och blogginnehåll, videos, bilder mm från Guardian baserat på taggar, sökord, artikelförfattare och många andra parametrar. Artiklar från 1999 finns tillgängliga, totalt så är det över 1 miljon artiklar som man kan hämta med Content APIet.
  • Data Store är en katalog av olika data som Guaridan har samlat på sig, allt från vad Members of Parlament spenderar sina pengar på till vad det blir för väder 2050. Allt tillgängligt i Google Spreadsheets. Det är bara att hämta den data som man kan vara intresserad av.
  • Apps Gallery är en samling med applikationer som olika utvecklare har byggt med Content API och Data Store. Här finns allt från sajter om fotboll till kartor över Israels senaste attacker i Gaza. Guardian uppmanar utvecklare att dela med sig av sina skapelser på Twitter, Facebook, Flickr etc, vilket ju givetvis också marknadsför Guardian.

Det är modigt av Guaridan att öppna upp sig så mycket som de har, det är något som jag har svårt att se att ledande svenska tidningar kommer att göra (jag hoppas att jag har fel!). Det är också väldigt väldigt smart av dem, plötsligt så jobbar 100-tals programmerare för Guardian gratis, ta bara en titt på innehållet i App Gallery. Dessutom så kommer även andra tidningar att tvingas ha APIer i framtiden, och då har Guardian redan ett övertag i de har erfarenheten av att driva APIer samt att de har ordentlig mindshare bland utvecklare.

Om du vill läsa mer om vad The Guardian gör så läs Joakim Jardenbergs excellenta inlägg på Mindpark om varför Open Platform gör Joakim lycklig.